Ciasteczka kataifi – wspomnienie greckich wakacji

Ciasteczka kataifi - wspomnienie greckich wakacji

Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia.

Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości i przenieść się do Grecji.

 

Grecja, a zwłaszcza greckie wyspy, wg statystyk największego multiagenta turystycznego Travelplanet.pl, cieszyły się w minione wakacje największym zainteresowaniem polskich turystów.

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będzie gotowe ciasto kataifi w formie cienkich nitek, które nazywane są często anielskimi włosami. Możemy je kupić w sklepach oferujących produkty żywnościowe z różnych stron świata. Koszt to ok. 20 zł za opakowanie.

Do wykonania ciasteczek potrzebujemy:

– opakowanie mrożonego ciasta Filo
– 150 gr płatków migdałowych
– 150 gr orzechów włoskich
– 150 gram rodzynek
– łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki cukru
– 1/2 kostki masła

Do wykonania syropu potrzebujemy:
– 1 szklankę płynnego miodu
– 1 szklankę wody
– sok z 1 cytryny
– 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

1.Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z płatkami migdałowymi, zmielonymi orzechami, cynamonem i cukrem.
2. Ciasto dzielimy na pasma o szerokości ok. 5 cm, smarujemy roztopionym masłem. Na brzeg ciasta kładziemy małą garstkę farszu i zwijamy w rulony. Kolejne ruloniki przygotowujemy w ten sam sposób.
3.Ciastka układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Można także włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
4. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
5. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy miód, wodę, sok z cytryny, a następnie cukier i gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
6. Gorące ciastka polewamy przygotowanym syropem. Można posypać ulubionymi bakaliami.
καλή όρεξη! Kali orexi!