Dieta a osteoporoza

Osteoporoza – \”cichy złodziej kości\” – rozwija się niespodziewanie. Jest chorobą powodującą postępujący ubytek masy kostnej przez wypłukiwanie wapnia z kości, powodując łatwą podatność kości na złamania.

Osteoporoza – „cichy złodziej kości”- rozwija się niespodziewanie. Jest chorobą powodującą postępujący ubytek masy kostnej przez wypłukiwanie wapnia z kości, powodując łatwą podatność kości na złamania. Choroba ta dotyczy głównie osób po 50 roku życia, w szczególności kobiet, u których na skutek zmian hormonalnych wywołanych menopauzą, gorzej wchłania się wapń. Prawidłowe żywienie bardzo istotne jest zarówno w profilaktyce jak i leczeniu osteoporozy, a polega ono na dostarczeniu do organizmu dostatecznej ilości wapnia i witaminy D.

W zapobieganiu i leczeniu osteoporozy należy:

Spożywać produkty zawierające dużo wapnia (mleko, sery, jogurty, kefir, maślanka, rybki ze szkieletami – sardynki, szprotki, tuńczyk, łosoś).
Dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D przez jadanie tłustych ryb, wątroby, jaj, tranu oraz przez spacerowanie w słoneczne dni. Witamina D ułatwia przyswajanie i wykorzystywanie wapnia w organizmie.
Jadać galaretki z nóżek (które zawierają kolagen, zapewniający prawidłową odbudowę kości).
Spożywać produkty korzystnie wpływające na stan kości (brzoskwinie, winogrona, jabłka, gruszki, rodzynki, orzechy, migdały, soję, sok ananasowy).
Ograniczyć spożycie soli, która zwiększa utratę wapnia z organizmu.