Leniwe pierogi Ewy Wachowicz

przysmaki_ewy_wachowiczJeden z ulubionych polskich szefów kuchni – Ewa Wachowicz – zaprasza widzów do poznania kulinarnych tradycji jej rodzinnego kraju. Ewa ujawnia sekrety tradycyjnych polskich przepisów w nowoczesnym, autorskim wydaniu.
Wśród prezentowanych specjałów znajdą się̨ m.in. pierogi z serem z mąką gryczaną i miętą, hamburgery i pikantny piernik. Dołączcie do Ewy w kuchni Food Network, by poznać́ najbardziej wykwintne polskie potrawy.

LENIWE z masełkiem szałwiowym
– 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego
– 15 dag mąki pszennej plus do
– duża szczypta soli
– 2-3 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
– cukier brązowy
2-3 listki szałwii

Na zbrązowione masło wrzucam listki szałwii. Zestawiam z ognia i zostawiam na boku, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgniatam widelcem w misce (można przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić, ja lubię jednak, gdy w serze zostają małe grudki). Żółtka oddzielam od białek, dodaję do sera, mieszam dokładnie (cały czas widelcem). Białka ubijam z dużą szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę i mieszam z masą serową. Następnie dodaję mąkę i krótko wyrabiam – do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga – ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, sypię dość dużo mąki i łyżką nakładam trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma formuję wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypuję mąką, by mi się wałek nie przykleił do deski). Tępą końcówką noża robię kratkę na górze wałka, dzięki czemu wałek się spłaszcza. Kroję na 2-centymetrowe romby i wrzucam na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez minutę, następnie wyciągam łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzam. Na maśle złocę bułkę tartą i dodaję do leniwych. Na końcu polewam masłem szałwiowym i posypuje brązowym cukrem.