Jak połączyć pracę ze zdrową dietą, codziennym gotowaniem i relaksem?

„Nie mam czasu na gotowanie” – to argument osób, które usilnie próbują zmienić swoją dietę. I mają w tym trochę racji! Zamiast spędzać letnie wieczory w kuchni, po dniu pracy lepiej skupić się na relaksie. Szczególnie, gdy obiad może zrobić się w tym czasie sam. Ważne, by stawiać na sprytne rozwiązania i narzędzia.

Gotowanie to dla niektórych temat wręcz kontrowersyjny: jedni uwielbiają robić bogaty plan żywieniowy i realizować go w kuchni, inni z kolei bronią się rękami i nogami przed samodzielnym przygotowywaniem obiadu. Po całym dniu w pracy za biurkiem lektura książki, spotkanie ze znajomymi albo nawet jogging to zdecydowanie bardziej kuszące sposoby na odpoczynek.

Jak więc połączyć aktywny tryb życia ze zdrową dietą?Rozwiązaniem są nie tylko pomysły na szybkie dania i błyskawiczne sałatki, ale przede wszystkim zmiana kuchennych sprzętów i nawyków.

Jak gotuje nowoczesna pani domu?

Ważna jest nie tylko zmiana menu, ale wybór metody gotowania – wygrywają te, które dodatkowo nie angażują. Krojenie, wrzucenie do garnka, gotowy obiad – tak działa gotowanie na parze. Nie wymaga kontroli temperatury, mieszania, nie zatrzymuje w kuchni, więc w tym czasie można spokojnie odpocząć – bez groźby przypalenia wyczekiwanego posiłku. Właśnie w ten sposób zupa, risotto czy duszone warzywa i mięsa robią się same, a w dodatku wygrywają bogactwem składników odżywczych z tradycyjną kuchnią. Kolejny krok dla zapracowanych to wybór narzędzi i kuchennych ułatwień.

Bez użycia wody, szybko, automatycznie

Tempo przygotowywania dobrego obiadu zależy właśnie od nich – wpływają na sprawne działania nowoczesnej pani domu. Parowary i całe zestawy garnków z sitkami to nie jedyne rozwiązania, teraz wystarczy jeden, dobry garnek. – Bez użycia wody można przygotować każdy posiłek, nawet zupy, a rola gotującego kończy się na wrzuceniu składników do odpowiednio przystosowanego naczynia. To wszystko dzięki procesowi konwekcji: w obiegu zamkniętym para skrapla się na pokrywie, schładza i znów spływa. Warto wybrać taki garnek, który ma wskaźnik temperatury, dzięki czemu łatwiej ją kontrolować, bez konieczności mieszania, a przypalanie można włożyć między bajki, podobnie jak piętrowe naczynia i elektryczne parowary – wyjaśnia Mirosław Graczyk, Prezes Zarządu AMC Polska. – W nowoczesnej kuchni chodzi o to, by gotowanie odbywało się automatycznie i zdrowo – dodaje.

Sprytne gotowanieGotowanie jest ważne, ale nie powinno stanowić myśli przewodniej dnia – a już na pewno nie może być źródłem stresu. Podstawą diety są zdrowe posiłki, a nie godziny spędzane w kuchni, więc argument braku czasu traci na wartości. Jest lato, czyli czas relaksu, ale jednocześnie wdrażania w życie diet. Tylko teraz tak łatwo dostępne są młode warzywa, które mogą stać się bazą domowych i zdrowych posiłków. Można przecież wykazać się sprytem i przygotować wcześniej menu tygodnia, by wszystkie składniki czekały już w lodówce. Dania na parze są dobrym pomysłem na szybki obiad i mniejszy bałagan w kuchni, a przygotowane bez użycia wody są pełne witamin. Ważne jest również to, że zmywanie przestaje być problemem, jeśli wszystko da się przygotować w jednym naczyniu. W związku z tym dobry garnek jest środkiem do celu w kuchni, a odgrywa taką samą rolę, jak czajnik elektryczny, blender czy nawet smartfon – ułatwia życie.