Letnie sałatki, czyli kilka sposobów na lekkie i zdrowe danie

Z troski o szczupłą sylwetkę postanawiamy wprowadzić do swojego życia aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Świetnie sprawdzą się tu lekkie sałatki.

lekkie sałatki na lato
Letnie sałatki, czyli kilka sposobów na lekkie i zdrowe danie

Lekkie sałatki na lato ułatwiają wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, których w tym czasie mamy pod dostatkiem. Naszym sprzymierzeńcem stają się wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętniej sięgamy po sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa oraz kaloryczne napoje. Mieszanki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale są również bardzo proste w przygotowaniu. To sprawia, że potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego i dietetycznego lunchu. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny, poleca poniższe lekkie sałatki na lato.

Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami

lekkie sałatki na lato
Letnie sałatki, czyli kilka sposobów na lekkie i zdrowe danie

Składniki:

  • 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
  • pomidory w różnych kolorach
  • 1 czerwona cebula
  • twarożek z koziego mleka
  • sos TABASCO® Original

Przygotowanie:

  1. Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Ser pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj dressing do sałatki z soku z cytryny, cukru, sosu tabasco oraz oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana).
  5. Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.

Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego

sałatka z rzodkiewką
Letnie sałatki, czyli kilka sposobów na lekkie i zdrowe danie.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 mała marchew
  • 2 zielone ogórki
  • kolendra lub natka pietruszki
  • kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 1 limonka
  • olej rzepakowy
  • brązowy cukier
  • szczypior

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Posiekaj szczypiorek.
  2. Na mandolinie lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
  3. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise.
  4. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj.

Sałatka z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

sałatka z kwiatami
Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

Składniki:

  • 2-3 garście letnich liści różnych sałat np. : dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
  • kilka kwiatów nasturcji
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • kilka kwiatów bratków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kwiatów nagietka
  • 10-12 łyżek oleju rzepakowego
  • kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem tabasco.
  2. Powoli dolewaj olej. Mieszaj do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.
  3. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłucz i osusz. Z nagietka oderwij płatki.
  4. Wymieszaj i polej obficie dressingiem.