Najlepsze potrawy polskiej kuchni

najlepsze smaki polskiej kuchniNie każdemu polska kuchnia kojarzy się z daniami smacznymi i wyrafinowanymi. Codzienne obcowanie z pewnymi potrawami sprawiło, że przestały nam się kojarzyć tak smakowicie, jak powinny. Tymczasem warto nieco wdrożyć się w tajniki rodzimej kuchni i odkryć oraz ewentualnie unowocześnić dania znane od lat. Poniżej przedstawiamy kilka najlepszych i jednocześnie najpopularniejszych potraw.

Bigos
Kiszona kapusta jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w kuchni polskiej (http://www.staypoland.com/kuchnia-polska.htm). Nic dziwnego, że bigos jest jedną ze sztandarowych potraw doskonale znanych przez każdego Polaka. Choć uchodzi za danie proste, przez niektórych nazywane nawet „śmietnikiem”, warto przypomnieć, że bigos był kiedyś gotowany po powrocie z polowania i dodawano do niego wszelkie aromatyczne dary lasu. Prócz kapusty zawierać powinien kiełbasę, mięso, grzyby leśne, suszone śliwki, odpowiednie przyprawy, warzywa oraz bardzo często odrobinę alkoholu.

Kaczka z jabłkami
To wykwintne danie, które odznacza się wspaniałym smakiem oraz kruchością i delikatnością mięsa. Stanowi najlepszy argument dla sceptyków twierdzących, że prawdziwa kuchnia polska jest przaśna i mało elegancka. Kaczka pieczona z jabłkami i leśnymi owocami (np. borówkami) serwowana przez restaurację w Ościsłowie, której to ofertę odnaleźć można na stronie www.zakatek-smaku.pl, to danie godne najbardziej wymagającego podniebienia.

Rosół

Choć wydaje się niezwykle pospolity i niemal codzienny (zapewne z tego powodu, że na większości stołów gości niemal co niedzielę), to można na bazie klasycznego przepisu wyczarować prawdziwe arcydzieło. Standardowo zupę tę gotuje się z drobiu – niekiedy z dodatkiem kawałka wołowiny. Tymczasem równie wyśmienity i wcale nie tak tłusty, jak się powszechnie uważa, jest rosół z kaczki. Oporne podniebienia swoim delikatnym smakiem może oczarować również rosół z bażanta.

Gęsina
W dawnych czasach na specjalne okazje serwowano gęsinę. Świadczą o tym chociażby zachowane przepisy kulinarne. Obecnie dania z gęsi wracają do łask i coraz częściej pojawiają się na polskich stołach – nie tylko z okazji Dnia św. Marcina. To delikatne i wbrew pozorom nietłuste mięso, które warto skosztować bez względu na to, czy wypróbujemy przepis tradycyjny, czy wykorzystamy mięso bardziej nowocześnie. Warto docenić to, co polskie.