Placuszki dyniowo-twarożkowe

Dyniowe delikatne placuszki z cukrem cynamonowym_DSC2401
Placuszki dyniowo-twarożkowe

Wraz z kalendarzowym nadejściem jesieni sezon na dynię trwa w najlepsze. Pomysłów na potrawy z tym cudownym warzywem jest mnóstwo, ale placuszki z twarożkiem Mój Ulubiony i dynią w ostatnim czasie biją rekordy popularności, ponieważ można je podawać na dwa sposoby: na słodko i na słono. Dynia to zdecydowanie niezastąpiona królowa jesieni, a jej właściwości zdrowotne i walory smakowe zachęcają do kulinarnych wariacji w kuchni.

Składniki:

– 400 g dyni startej drobno

– 200 g twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony

– 2 jaja

– kilka łyżek mąki

– 50 g cukru trzcinowego

– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem sernikowo-kanapkowym Mój Ulubiony i jajkami i stopniowo dodawać mąkę, ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.

Dyniowe delikatne placuszki z cukrem cynamonowym_DSC2359
Placuszki dyniowo-twarożkowe