Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat. „Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
  2. Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
  4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w „ślimaczki” i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
  5. Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.