Śledzik, czyli żegnamy karnawał – przepisy szefa kuchni na śledziowe przekąski

Niestety, karnawał dobiega końca. Bawiliśmy się, siedzieliśmy przy suto zastawionych stołach. Ale jeszcze zanim rozpoczniemy okres Wielkiego Postu, już dziś Śledzik – czas na pyszne rybne przekąski!

Słowo karnawał pochodzi od łacińskich: caro, czyli mięso, oraz vale – bywaj. Dosłownie oznacza więc pożegnanie mięsa, a co za tym idzie, pożegnanie hucznych zabaw i uciech. Czas karnawału jest więc niewątpliwie po to, by nacieszyć się tym, co żegnamy u progu Wielkiego Postu. Potrawy, które pojawiają się w okresie karnawału na naszych stołach zdecydowanie powinny przypominać nam o dostatku. To dlatego w menu tego okresu królują słodkie wypieki, jak również wszelkiego rodzaju dania mięsne. Wszak trzeba godnie „pożegnać” mięso!

Kęs historii

Naszym przodkom ostatnie dni karnawału kojarzyły się z tanecznymi korowodami, maskaradami i przebierankami. Najhuczniej świętowano w ostatnie trzy dni karnawału, czyli w tzw. mięsopust – znaczenie tej nazwy to znowu pożegnanie mięsa, z tym że teraz już nie po łacinie, a w słowniku staropolskim.

Spuścizną po tej tradycji jest tzw. „śledzik” przypadający we wtorek przed Środą Popielcową. Nazwa odnosi się do zwyczaju podawania o północy postnego pokarmu symbolizującego zmianę nastroju i przełom w kalendarzu. Najczęściej był to postny żur lub ryby, w tym śledzie, które do dzisiaj kojarzą się nam z okresem postu. Ten gest miał na celu przypomnieć, że właśnie zaczyna się zgoła odmienny okres w roku, a na stołach częściej będzie widać postne potrawy typu ryby czy proste zupy.

Kęs śledzika

Warto dziś nawiązać do tej tradycji i przygotować smaczną przekąskę. „Śledzie to produkt tak uniwersalny, jakich mało, który w kuchni można połączyć niemal ze wszystkim – warto to wykorzystać w ostatnim dniu karnawału. Można sięgnąć po receptury na śledzie na ostro oraz ze śmietaną czy olejem, jak i na śledzie z suszonymi owocami o nieco słodkawym smaku”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „Najlepsze są śledzie z beczki – solone, raczej większe, nieposzarpane”. Szef kuchni podpowiada, że należy je moczyć w wodzie lub mleku. Czas moczenia należy uzależnić od wielkości i grubości płatów śledziowych. Co istotne, po namoczeniu śledzie należy dokładnie osuszyć.

A oto propozycje Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na dzisiejszą okazję:

– dla wielbicieli prostych połączeń – doskonały Śledź w śmietanie

Składniki:

– 8 płatów śledzi matiasów

– 350 ml kwaśnej śmietany 30l

– 2 Sosy sałatkowe do mizerii Knorr

– 1 cebula

– pół pęczka szczypiorku

– 1 jabłko

Sposób przygotowania:

Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.
Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną.
Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.
Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.lub Śledzie w sosie słodko-kwaśnym w niebanalnym połączeniu z ananasem

Składniki:

– pół kg solonych filetów śledziowych

– Sos w słoiku słodko -kKwaśny Knorr

– pół puszki krojonego ananasa w zalewie

– 20 dag sera żółtego

– 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.
Pokrój ser żółty w słupki.
Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.
Odsącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.
Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.

– dla zwolenników śledzika w occie – wyrazisty w smaku Śledź z octem po bałtycku