Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym

warzywa po afrykanskuSprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem.

Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.

Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom. Przepis na Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski – znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

Składniki dla 2 osób

· 500 ml wywaru warzywnego
· 340 g masła orzechowego Primavika
· 3 łyżki oleju
· 3 łyżki posiekanego imbiru
· 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
· 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
· 3 łyżeczki mielonego kminu
· 2 liście laurowe
· 1-2 ostre papryczki chilli
· 2 cukinie
· 3 duże marchewki
· 1 bakłażan
· 4 słodkie ziemniaki
· 2 czerwone papryki
· 2 zielone papryki
· 2 żółte papryki
· 1 puszka krojonych pomidorów
· świeża kolendra
· cząstki limonki

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe Primavika rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać przygotowanym wywarem z masłem orzechowym i dusić aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów. Danie podawać z ryżem, posypane posiekaną kolendrą i cząstkami limonki ułożonymi na wierzchu.