Winogrona w kuchni – przepisy

winogrona w kuchniOwoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który w ciągu dnia na bieżąco był przyrządzany – winogrona były parzone, pozbawiane skóry, przecinane na pół, pozbawiane pestek.

Dopiero w takiej postaci były jeszcze raz krojone na ćwiartki. W sałatkach winogrona wspaniale smakują w połączeniu z serami, np. z fetą czy serem pleśniowym.

Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Sałatka jogurtowa z winogronami
Składniki:
– 150 g jasnych i ciemnych winogron
– 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
– 150 g rukoli
– 80 g sera z niebieską pleśnią
– 2 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.
Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji.
Stwórz sos czosnkowy, mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę po wierzchu posyp orzechami.
Równie dobrze owoce winogron smakują w połączeniu z kukurydzą, szynką, ogórkiem, a nawet z boczkiem.
Winogrona świetnie komponują się także z mięsami, czego dowodzi poniższy przepis. Tak przygotowany kurczak będzie naprawdę smaczny. Receptura jest klasycznym połączeniem, w którym występują dwa przeciwstawne smaki – słodki i słony. W rezultacie otrzymujemy harmonijną w smaku potrawę, może już wielokrotnie zmodyfikowaną, niemniej jednak sięgającą korzeniami jeszcze czasów rzymskich.

winogrona w kuchni2Kurczak z winogronami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
4 płaty szynki parmeńskiej
2 gałązki tymianku
1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
2 cebulki szalotki
80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
100 g masła
1 łyżka mąki
200 ml białego wina Chardonnay
kilka listków bazylii
100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła – energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.
Na podobnej zasadzie winogrona podajemy z serami – mocne pleśniowe sery idealnie komponują się z czerwonym taicznym winem, ale również z kawałkiem słodkiego winogrona. To sposób na idealną przekąską.

Liście winorośli

Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, nawet w ich liście. Można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata. Zawija się w nie mięsno-ryżowe gołąbki, bardziej znane jako grecka dolma:
Polecam też w liście winorośli zawinąć farsz z orzeszków piniowych i rodzynek:

Składniki:
pół szklanki orzeszków piniowych
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki rodzynek
150 ml wody
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Przygotuj nadzienie z orzeszków i rodzynek.
Liście opłucz zimną wodą i osusz.
Następnie ułóż je żyłkami do góry i na każdym umieść 2 płaskie łyżeczki farszu.
Zwiń ciasno, zaginając krawędzie, po czym włóż ruloniki do dużego garnka. Polej wodą z sokiem cytrynowym i oliwą. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę
Suszone winogrona, czyli rodzynki
W kuchni wykorzystujemy też suszone owoce, czyli rodzynki. Pasują do farszu i sałatek. Łączą się z potrawami bardzo ostrymi. Rodzynki są popularne zarówno w kuchni Zachodu, jak i Wschodu. Szczególne znaczenie mają w kuchni Maghrebu, gdzie łączy się je w z kuskusem, gotując przepyszne taginy. Odnajdziemy je również w pikantnej kuchni meksykańskiej – przykładem niech będzie potrawa burittos. Słodki smak rodzynek łagodzi nieco ostrość papryczki chili. A na najbliższe Święta Wielkanocne polecam przyrządzić Kaczkę pieczoną z sosem rodzynkowym: